Architektura 21szego wieku : Nowy kompleks budynków parlamentu etiopskiego Zwycięski projekt / Treurniet Architectuur + Michiel Clercx Architectuur + Addis Mebratu & S7 Architekci

Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur A przedsięwzięcie joint venture pomiędzy Treurniet Architectuur, Michiel Clercx Architectuur, Addis Mebratu i S7 Architects PLC wygrało ostatnio międzynarodowy konkurs na projekt nowego kompleksu budynków dla parlamentu etiopskiego.
Projekt reprezentuje szeroką gamę 85 milionów ludzi żyjących w fascynującym krajobrazie o powierzchni 000 000 km2.
Nowy budynek ma znaczenie dla każdej jednostki, każdej grupy etnicznej, jej myśli, jej interesów i własnego sposobu życia.
Tworząc rozpoznawalny kształt o silnej symbolicznej wartości, architekci w pełni wykorzystują teren położony na wzgórzu w środku Addis Abeba.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Pytanie brzmi: jak wyrazić wielką różnorodność i jaki instrument można wykorzystać do osiągnięcia tego.
Dlatego zespół zdecydował się na przejrzysty projekt.
Na szczycie wzgórza powstaje kwadrat zawierający subtelny zespół trzech tomów, które odnoszą się do bębnów Negarit.
Te tradycyjne bębny grane były w przeszłości po wejściu w życie nowej ustawy.
Oprócz wartości symbolicznej silny rytm perkusji oznacza komunikację i ciągłość.
Każdy bęben reprezentuje wartość symboliczną, którą możemy znaleźć również na banderach Etiopii: Nadzieja (zielony), pokój (żółty) i namiętność (czerwony).
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Strategia projektu polega na stworzeniu budynku o kultowej wartości, odpowiadającego wymaganemu programowi, w ścisłym związku z miejską charakterystyką.
Rezultatem jest silny element krajobrazu i kompozycja, która zwiększa wartość historycznej części Addis Abeby ze starym cesarskim pałacem na szczycie wzgórza.
Składa się z trzech części: kwadratu od strony ulicy, zespołu trzech bębnów.
a biuro krąży pod kwadratem na wzgórzu.
Podział ten integruje funkcje, aspekty bezpieczeństwa, fizykę budynków i transport w logiczny sposób.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Najmniejszy bęben znajduje się bezpośrednio na publicznym placu.
Bęben oznacza wejście do nowego parlamentu.
Na szczycie bębna tworzone jest centrum dla odwiedzających z tarasem na dachu i punktem widokowym.
Wzór fasady wywodzi się z opalu Mezzano, który wyraża pasję.
Audytorium dla parlamentu federalnego znajduje się w środkowym bębnie.
Wzór fasady oznacza komunikację i pokój.
Największy bęben mieści wspólną salę dla Parlamentu Federalnego i Izby Reprezentantów Ludu.
Ponieważ decyzje w Etiopii są podejmowane pod drzewem akacjowym, ten temat jest wybrany do tego bębna.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Urbanistyczne podejście do projektu polega na wykorzystaniu miejskiej obwiedni, w której będzie miała miejsce samotna i niezależna interwencja.
W ten sposób powstaje budynek o wartości ikonicznej nie tylko dla samego miasta Addis Abeby, ale przede wszystkim jako centralnie oznaczony punkt obsługujący cały kraj.
Dlatego nie powinno być bezpośrednio związane z jego miejskimi wzorami lub strukturami.
Zamiast tego miejska morfologia, drogi i krajobraz są używane jako granice, tworząc między nimi wyraźnie czytelną przestrzeń.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Budynek jest podzielony na trzy strefy bezpieczeństwa: na plac publiczny, ulicę pośrednią i strefę domowników.
Strefy te głównie podążają za kształtem budynku i kompleksu, a zatem są bardzo jasne.
Bębny ustawione na szczycie placu to miejsca, gdzie spotykają się różne poziomy bezpieczeństwa.
Plac Forum z restauracją jest dostępny dla publiczności.
Będą miseczki, schody i drzewa otaczające plac, aby odciągnąć od niego samochody.
Plac publiczny jest oddzielony od reszty budynku wodospadem.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Plac działa jak forum, na którym publiczność spotyka się z politykami.
Jest to spokojne miejsce dostępne tylko dla pieszych, a nie dla samochodów.
Na przekroju głównej ulicy Windsoru i Nigra plac się podnosi, restauracja przesuwa się z tarasem bezpośrednio na plac.
Poziom kwadratu odpowiada skrzyżowaniu pieszych przy ulicy Niger.
Na środku placu, na poziomie wejściowym nowego budynku, plac schodzi schodami do poziomu ulicy General Windsor.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architectuur i Michiel Clercx Architectuur Rozległy projekt obejmuje obszar około 40 000 m2.
Zespół rozmawia obecnie z rządem Etiopii, aby omówić następny etap, dalszy rozwój projektu i realizację tego prestiżowego zlecenia.
Oczekuje się, że budynek zostanie ukończony w 2016 r.
Dzięki uprzejmości Treurniet Architec
[więcej w: jaki komin do kominka, oznaczenie kabli, surowce ilaste ]

Powiązane tematy z artykułem: jaki komin do kominka oznaczenie kabli surowce ilaste