Architektura 21szego wieku : Rezydencja seniora / a / LTA

Dzięki uprzejmości francuskich architektów a / LTA a / LTA udostępnili nam swoją rezydencję Seniora w Vern sur Seiche we Francji.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Poza kontekstem miejskim i celami ekonomicznymi, naszym pierwszym celem jest zaoferowanie przyszłym mieszkańcom wygodnego miejsca, w którym można znaleźć zabytki życia.
Miejsce, w którym istnieje równowaga pomiędzy społecznością.
życie stymulujące wymianę i związek, ale zachowując niezbędną prywatność i spokój.
Dzięki uprzejmości / LTA W szczególności musi być postrzegana jako wieś z ulicami, parkiem, mostami, placami (miejscami wymiany), kościołem, restauracją, fryzjerem.
jego przestrzenie publiczne, jego prywatne przestrzenie.
Miejsce, które każdy może sobie zaadaptować.
Jednak to.
Zabezpieczone.
miejsce musi być otwartą przestrzenią.
Kontekst miejski i krajobraz są szczególnie odpowiednie dla tych luk, które zachowają tę żywotną relację ze światem zewnętrznym: park, jego drzewa, pory roku, pobliskie przedszkola i przyszłe mieszkania.
Wszystkie te możliwości wizualnego lub fizycznego kontaktu ze światem zewnętrznym kierowały projektem projektu.
Dzięki uprzejmości / LTA Część urbanistyczna i architektoniczna Istotą projektu jest prosta idea zebrania całego programu wokół dużego patio.
To patio z wysokimi drzewami służy jako przedłużenie parku wewnątrz rezydencji.
Krajobraz ingeruje w architekturę projektu.
Kompozycja odwróconego planu w kształcie litery U, otwartego na południe od parku, uderzyła nas tak wyraźnie.
W tym momencie każdy mieszkaniec ma uprzywilejowany widok na park.
Pokoje z widokiem wschodnim lub zachodnim, podczas gdy usługi i miejsca wspólne znajdują się w przechodzącej pozycji północ / południe.
Z drugiej strony pojęcie błądzenia i kontemplacji kierowało kompozycją planu: chociaż opisano inaczej w zależności od stopnia zależności mieszkańców, uważaliśmy, że konieczne jest zaoferowanie szerszego wyboru możliwości chodzenia, spotkań lub izolowania się w korytarzach rezydencji.
Dzięki uprzejmości a / LTA Architekci: a / LTA Lokalizacja: Vern sur Seiche, Francja Zespół projektowy:: a_LTA (Le Trionnaire (x2).
Tassot.
Le Chapelain) kierownik projektu: Mathias Robert + CETRAC + CUISINES PROCESÓW Data: 2011 (Konkurs ograniczony ) Powierzchnia: 5.200 mkw.
Obrazy: dzięki uprzejmości a / LTA
[patrz też: twardość styropianu, zabudowa zagrodowa, ranking kotłów ]

Powiązane tematy z artykułem: ranking kotłów twardość styropianu zabudowa zagrodowa