Nowoczesna architektura : Centrum Kultury w Saint-Germain-l S-Arpagon / OS Architects

Dzięki uprzejmości OS Architects, architekci z firmy OS udostępnili nam Centrum Kultury w Saint-Germain-l.
S-Arpagon w Essonne we Francji, projekt, który wygrali w styczniu 2011 roku, który zostanie ukończony w 2013 roku.
Otoczony szkołą i cmentarzem, projekt wykorzystuje pochyłą stronę do dyskretnego dopasowania, potwierdzając jednocześnie jej status sygnału.
Program podzielony jest na dwa poziomy: wysoki kwadrat i niski poziom kwadratowy połączone przejściem przechodzącym przez budynek.
Kompozycja urbanistyczna i ciasna linia w krajobrazie pozycjonują projekt jako biegun przyciągania w sąsiedztwie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Odnośnie krajobrazu dzięki uprzejmości architektów OS Nowe Centrum Kultury w Saint-Germain-l-s-Arpajon osadza się w długim i wąskim miejscu, patrząc na zieloną dolinę rzeki Orge i zdominowaną przez Parc of Chanteloup.
Te dwa pejzaże połączone są nachyleniem nachylenia, którego nachylenie pozwala zobaczyć dolinę z wysokiego punktu w miejscu.
Funkcjonalny i jednoczący projekt Dzięki uprzejmości architektów OS Globalna wielkość i przestrzeń, organizacja funkcjonalna i fasady są trzema osiami badawczymi, które doprowadziły naszą koncepcję.
Wybrali pragmatyczną organizację opartą na jakości życia i warunkach pracy personelu, które zachęcają do wymiany i biesiadowania.
Starali się wzbudzić ciekawość i zazdrość użytkowników, promując miejsca oparte na wymianie i dzieleniu się, które są niezbędne dla centrum społecznego i kulturalnego.
Dostęp do centrum kulturalnego otwiera się między dwiema gałęziami sprzętu, zapraszając i kierując użytkownika.
Na parterze znajduje się obszerna strefa recepcyjna, organizująca dostęp do całego programu: biblioteki multimedialnej, konserwatorium muzycznego i tanecznego oraz urzędów administracyjnych.
Jest to miejsce informacji i organizacji, okno centrum kulturalnego.
Plan strony Biblioteka multimediów jest bezpośrednio dostępna z ulicy i jest zorganizowana w kształcie litery L na dużej zabawnej i jasnej otwartej przestrzeni, dzięki czemu biblioteka staje się aktywną przestrzenią.
Kolorowe meble działają jak przegrody i organizują czytelnie.
plany Na niższym poziomie znajduje się szkoła muzyczna i biura administracyjne.
Klasy organizowane są od strony północnej, podczas gdy dwa studia tańca otwierają się na wschód, na krajobraz doliny.
sekcje Architekt: Ateliers OS Architectes Lokalizacja: Saint Germain-Les-Arpajon, Essonne, Francja Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne Projektant krajobrazu: Biuro Morfologii Krajobrazów Płyny: CFERM Struktura: C & E Ekonomista: MDETC Akustyk: ORFEA Klient: Miasto Saint-Germain-l-s-Arpajon Harmonogram: Konkurencja Grudzień 2011 / Zakończenie wrzesień 2013 Budżet: 5 280 000.
HT Powierzchnia: 2 113 m2.
[podobne: pompy lakiernicze, wiązar dachowy, bombki styropianowe ]

Powiązane tematy z artykułem: bombki styropianowe pompy lakiernicze wiązar dachowy