Nowoczesna architektura : Muzeum Historii Polski / Atelier OS architekci

Dzięki uprzejmości architektów Ateliers OS architekci z Ateliers OS z siedzibą w Paryżu podzielili się z nami swoim projektem dla Muzeum Historii Polski w Warszawie.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Na wschód dostęp do Warszawy odbywa się niezwykły budynek, zwisający z kanionu autostrady.
Kombinacja woluminów łączy przeciwległe brzegi, jako zestaw konstrukcyjny.
Dzięki uprzejmości architektów Ateliers OS Muzeum składa się w ramach krajobrazu.
Siedem dużych obiektów, niskie kwadratowe budynki, z których każda jest częścią programu, przecinają kanion w rozłożystym kształcie.
Inne małe jednostki są rozproszone po całym serwisie, jako pawilony informacyjne lub parki.
Wielkość projektu zmniejsza się o umiarkowane wymiary każdej jednostki, inspirowane skalą Zamku Uzajdow.
W tym sąsiednim emblematycznym budynku mieści się muzeum sztuki współczesnej.
Chodzi o to, aby powiesić na stronie, z niskim budynkiem, który ma elastyczną organizację i kształt.
Muzeum organizowane jest wokół strefy wystawienniczej, która odbywa się nad Aleją Armii Ludovej.
Od strony północnej główny dostęp rozprowadza publiczną strefę forum i strefę funkcji dodatkowych.
Na południu znajduje się prywatny wydział edukacji i strefy badań, a drugi jest publiczny.
Organizacja jest prosta, publiczna z jednej strony i prywatna z drugiej, strefa wystawowa tworzy link.
Dzięki uprzejmości architektów Ateliers OS Park Muzeum odbywa się po wschodniej stronie muzeum, jako kontynuacja rzeczywistego zielonego krajobrazu.
Jest ograniczony przez dwie istniejące drogi, zastępując rzeczywisty most.
Po zachodniej stronie park zwisa nad autostradą.
Po wschodniej stronie droga jest głównym dostępem do muzeum samochodem.
Istoty są introwertyczne, aby uchronić się przed hałasem autostrady.
Ale nie są blisko, fasady działają jak filtr, z możliwym widokiem i światłami.
Mogą być wykonane z perforowanych paneli aluminiowych, zgodnie z orientacją słoneczną i hałasem otoczenia.
Zielone szerokie patia przynoszą światła do pomieszczeń wystawowych, jako schronienie kilka metrów nad autostradą.
Architekci: architekci Ateliers OS Lokalizacja: Warszawa, Polska Powierzchnia: 20,300 m2 Budżet: 57 215 000.
HT Data: Konkurs Czerwiec 2009 Klient: Polski Rząd Obrazy: Dzięki uprzejmości Ateliers model architektoniczny OS
[więcej w: listwy przypodłogowe białe, wiązar dachowy, pompy lakiernicze ]

Powiązane tematy z artykułem: listwy przypodłogowe białe pompy lakiernicze wiązar dachowy