Ze swiata architektury – Państwowa Szkoła Pożarnicza Zwycięski Projekt / gmp Architekten

Dzięki uprzejmości gmp Architekten Po wygraniu kontraktu na zaprojektowanie nowej Państwowej Straży Pożarnej w Würzburgu, gmp Architekten zaprezentował niedawno swój projekt, który obejmuje nową salę ćwiczeń na terenie Szkoły Straży Pożarnej, aby sprostać zmienionym wymogom programu szkoleniowego .
Witryna znajduje się w bardzo eksponowanym miejscu, dzięki czemu nowy budynek hali praktyk będzie widoczny z daleka i wyraźnie zaznaczy pozycję Państwowej Szkoły Pożarnictwa w sąsiedztwie Zellerau.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Aby wtopić budynek w jego najbliższe otoczenie i dopasować do perspektywy z ulicy, został celowo ustawiony w taki sposób, aby był dopasowany do osi wizualnej z Weissenburgstrasse.
Wieżowiec wyraźnie odróżnia się od sali ćwiczeń tak, że nowy zespół budynków składa się z dwóch wzajemnie powiązanych obiektów geometrycznych, z halą o długości 77 metrów i wieżą wysokości 31 metrów.
Dzięki uprzejmości gmp Architekten Oba budynki są otoczone białymi, tynkowanymi ścianami z betonu zbrojonego, a pozostała fasada jest w dużej części oszklona, aby umożliwić dużą ilość światła wpadającego do budynku.
W ten sposób nowy budynek będzie odzwierciedlał jego otoczenie w ciągu dnia; w nocy efekt jest odwrócony, a blok wieżowy promieniuje światłem na zewnątrz, dzięki czemu widoczna jest wewnętrzna struktura nośna hali, a ćwiczenia przeciwpożarowe mogą być chronione przed czynnikami atmosferycznymi.
plan terenu Całkowita powierzchnia wynosi około 7700 metrów kwadratowych i obejmuje wierne repliki mieszkań, sal szpitalnych, pomieszczeń biurowych i obiektów gastronomicznych w celu prowadzenia symulowanych ćwiczeń pożarniczych; dodatkowo na elewacji wschodniej znajduje się betonowa ściana treningowa, która przeznaczona jest do ćwiczeń z drabinami.
Dach budynku hali ćwiczebnej na południe od wieżowca zakończony jest folią dachową i podtrzymuje szereg paneli słonecznych fotowoltaicznych.
Przekrój Architekci: gmp Architekten Lokalizacja: Wurzburg, Niemcy Klient: Staatliches Bauamt Wurzburg na zlecenie Wolnego Państwa Bawarii Projekt: Volkwin Marg i Jürgen Hillmer Kierownik projektu: Kai Ritzke Członkowie zespołu: Katja Mezger, Radmila Blagovcanin Powierzchnia całkowita: 7 700 m kw.
Status: Zwycięzca konkursu na rok 2012
[podobne: surowce ilaste, bramy garażowe rolowane, twardość styropianu ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy garażowe rolowane surowce ilaste twardość styropianu